Dýňová polévka s kokosovým mlékem a čočkou beluga
Na podzimní chladné večery je teplá polévka ideální. Takovou oblíbenou klasikou je u nás dýňový krém s kokosovým mlékem. Zkuste ho doplnit netradičně čočkou a opraženými semínky nebo koriandrem.
Co budeme potřebovat?
800 g dýně hokaido
800 g dýně hokaido
2 mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce oleje a 2 lžíce másla
5 snítek tymiánu
lžička kari koření
sůl a pepř
700 ml zeleninového vývaru
200 ml kokosového mléka v plechovce
Postup
Dýni rozkrojte a vydlabejte vnitřek. Mrkev, cibuli a česnek oloupejte a nakonec vše nakrájejte na menší kousky.
Do hrnce připravte olej a máslo a postupně přidávejte cibuli, mrkev, polovinu dýně a restujte.
Po pár minutách přidejte česnek, kari, tymián, nechte provonět a nakonec přidejte druhou polovinu dýně.
Zeleninu zalijte vývarem, osolte a vařte doměkka.
Ke konci varu vyjměte stonky tymiánu a vmíchejte kokosové mléko. Polévku rozmixujte dohladka a případně podle potřeby přidejte trochu vývaru nebo vody.
Polévku dochuťte solí a pepřem.
Jako vložku zkuste uvařit čočku beluga - stačí ji propláchnout a přidat množství vody tak, aby byla ponořená. Vařte ji na mírném ohni asi 20 minut a zbytečně nemíchejte, aby zrnka zůstala celá.
Ke konci varu osolte a nakonec slijte přebytečnou vodu.
Čočku dejte do talíře a zalijte horkou polévkou.
Komentáře
Okomentovat