Jablečné kynuté koláče s drobenkou

 


Co budeme potřebovat?

Kvásek: 150 ml mléka, lžičku cukru, lžičku hladké mouky a 15 g droždí

Těsto: 320 g hladké mouky, 50 g cukru, 50 g másla, špetku soli, 1 vejce, 1 žloutek, lžíci rumu,                   lžičku citrónové kůry

Náplň: 900 g jablek, citrónová štáva, 2 lžíce cukru, lžička skořice, 1/2 vanilkového lusku, 2 lžičky kukuřičného škrobu

Drobenka: 60 g másla, 60 g krupicového cukru, 80 g polohrubé mouky
                                         
Jak na to

Na náplň si nejprve nastrouháme jablka na hrubém struhadle. Zakápneme je citrónovou šťávou asi z půlky citrónu, přidáme cukr, skořici a semínka z vanilkového lusku a i tu půlku lusku přidáme po čas dušení do jablek.
Jablka podusíme asi 15 minut, přidáme kukuřičný škrob, dobře promícháme a dusíme ještě 5 minut.
Odstavíme náplň z plotny a necháme stranou.

Připravíme všechny suroviny na těsto z lednice a necháme aspoň půl hodiny na lince.
Mléko si lehce ohřejeme, přidáme lžičku mouky a cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek a jdeme si připravit ostatní suroviny.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, špetku soli a citrónovou kůru.
Asi po 20 minutách přidáme kvásek, vejce, žloutek, rum a rozpuštěné máslo a uhněteme hladké těsto. 
Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout až zdvojnásobí objem.

Nakynuté těsto si rozdělíme na 16 kousků. Vytvoříme si z nich bochánky a dáme na pečicí papír a necháme ještě asi 20 minut kynout. Troubu si zatím zapneme na horkovzduch na 155 °C.

Bochánky si na plechu pomocí pomoučeného dna skleničky vytvarujeme na koláče a okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Do středu koláče rozdělíme jablečnou náplň a posypeme drobenkou.

Koláče pečeme asi 25 minut hezky dozlatova a necháme vychladnout.




Komentáře

Oblíbené příspěvky