Jablečné kynuté koláče s drobenkou
Co budeme potřebovat?
Kvásek: 150 ml mléka, lžičku cukru, lžičku hladké mouky a 15 g droždí
Těsto: 320 g hladké mouky, 50 g cukru, 50 g másla, špetku soli, 1 vejce, 1 žloutek, lžíci rumu, lžičku citrónové kůry
Náplň: 900 g jablek, citrónová štáva, 2 lžíce cukru, lžička skořice, 1/2 vanilkového lusku, 2 lžičky kukuřičného škrobu
Drobenka: 60 g másla, 60 g krupicového cukru, 80 g polohrubé mouky
Jak na to
Na náplň si nejprve nastrouháme jablka na hrubém struhadle. Zakápneme je citrónovou šťávou asi z půlky citrónu, přidáme cukr, skořici a semínka z vanilkového lusku a i tu půlku lusku přidáme po čas dušení do jablek.
Jak na to
Na náplň si nejprve nastrouháme jablka na hrubém struhadle. Zakápneme je citrónovou šťávou asi z půlky citrónu, přidáme cukr, skořici a semínka z vanilkového lusku a i tu půlku lusku přidáme po čas dušení do jablek.
Jablka podusíme asi 15 minut, přidáme kukuřičný škrob, dobře promícháme a dusíme ještě 5 minut.
Odstavíme náplň z plotny a necháme stranou.
Připravíme všechny suroviny na těsto z lednice a necháme aspoň půl hodiny na lince.
Mléko si lehce ohřejeme, přidáme lžičku mouky a cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek a jdeme si připravit ostatní suroviny.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, špetku soli a citrónovou kůru.
Asi po 20 minutách přidáme kvásek, vejce, žloutek, rum a rozpuštěné máslo a uhněteme hladké těsto.
Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout až zdvojnásobí objem.
Nakynuté těsto si rozdělíme na 16 kousků. Vytvoříme si z nich bochánky a dáme na pečicí papír a necháme ještě asi 20 minut kynout. Troubu si zatím zapneme na horkovzduch na 155 °C.
Mléko si lehce ohřejeme, přidáme lžičku mouky a cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek a jdeme si připravit ostatní suroviny.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, špetku soli a citrónovou kůru.
Asi po 20 minutách přidáme kvásek, vejce, žloutek, rum a rozpuštěné máslo a uhněteme hladké těsto.
Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout až zdvojnásobí objem.
Nakynuté těsto si rozdělíme na 16 kousků. Vytvoříme si z nich bochánky a dáme na pečicí papír a necháme ještě asi 20 minut kynout. Troubu si zatím zapneme na horkovzduch na 155 °C.
Bochánky si na plechu pomocí pomoučeného dna skleničky vytvarujeme na koláče a okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Do středu koláče rozdělíme jablečnou náplň a posypeme drobenkou.
Koláče pečeme asi 25 minut hezky dozlatova a necháme vychladnout.
Komentáře
Okomentovat