Mřížkový jablečný koláč



Oblíbený podzimní recept plný jablek. Mřížkový koláč je klasika, která u nás nesmí chybět.

Na formu o průměru 24 až 26 cm

350 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
225 g másla
6 lžic studené vody
špetka soli

Na náplň

6 jablek ( asi 1/2 kila)
80 g třtinového cukru
trochu citrónové šťávy
lžička skořice
1 lžíce kukuřičného škrobu
hrst vlašských oříšků

Postup

Mouku, cukr, sůl a na kostičky nakrájené máslo dejte do mísy a rukama rychle zpracujte na drobenku.
Postupně přidejte 6 lžic studené vody a vytvořte kompaktní těsto. Těsto zpracujte rychle ať se vám máslo zbytečně neohřívá. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 2 hodiny v lednici odpočívat.

Na náplň si oloupejte jablka, rozkrojte na čtvrtky a každou nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do hrnce, zakápněte citrónovou šťávou, přidejte cukr a skořici. Vše promíchejte a chvíli poduste na mírném plameni. Směs pustí šťávu, přidejte lžíci škrobu a nechte zhoustnout. Nakonec vmíchejte hrst nasekaných oříšků.

Pokračujeme opět těstem, které se vyndáte z lednice a chvíli počkáte, než půjde vyválet. Odkrojte si asi 3/4 a zbytek vraťte do lednice. Větší část těsta vyválejte do koláčové formy a nechte vyšší okraje. Dno párkrát propíchejte vidličkou, položte na těsto pečicí papír a použijte závaží ( keramické nebo klasické fazole ). Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 minut a mezitím si vezměte zbytek těsta z lednice a připravte si z něj proužky nebo jiné zdobení koláče.
Korpus vyndejte z trouby, sundejte papír a fazole a na těsto dejte jablečnou náplň. Navrch udělejte mřížku a potřete rozšlehaným vajíčkem. 
Vložte znovu do trouby a pečte ještě cca 40 minut dozlatova.






 

Komentáře

Oblíbené příspěvky