Slaný karamel


Milujete karamel? Tak ho zkuste se špetkou soli a přípravy se nebojte.

Co budeme potřebovat?

200 g krupicového cukru
120 - 150 ml 31% smetany 
90 g másla
1/4 lžičky cukru

Postup

Máslo a smetanu si připravte na linku asi hodinku předem.
Cukr nasypte do hrnce se světlým dnem (bude se vám lépe hlídat barva karamelu) a pomalu zahřívejte na mírném plamenu.
Zpočátku moc nemíchejte a nechte cukr rozpouštět. Postupně promíchávejte, dokud nezískáte zlatavě hnědou barvu.
V tuto chvíli přidejte nakrájené máslo a míchejte, dokud se směs nespojí.
V další fázi přidejte smetanu a opět míchejte. 
Ve fázi přidávání másla a smetany dávejte pozor, směs může prskat, tak ať se nespálíte.
Karamel dobře promíchejte a odstavte z plotny.
Karamel nechte trochu vychladnout a přelijte do nádoby, ve které ho budete uchovávat.
Použít ho můžete na kaši, palačinky nebo do dortového krému.









 

Komentáře

Oblíbené příspěvky