Kynuté buchtičky s vanilkovým krémem


Kdo miluje buchtičky s krémem, tak se rovnou vrhne na recept :)

Co budeme potřebovat?

340 g hladké mouky
50 g cukru
50 g rozpuštěného másla
špetka soli
15 g droždí
150 ml vlažného mléka
1 vajíčko
citrónová kůra a lžička rumu
na dokončení lžíce másla a rumu

Na krém

500 ml smetany ke šlehání 
100 ml mléka
5 žloutků
2 vanilkové cukry (nebo 1/2 vanilkového lusku)
asi 20 g cukru (pokud dáváte lusk tak 60 g)

Postup

Droždí, lžičku cukru a vlažné mléka si smíchejte na kvásek a nechte chvíli stranou.
Mouku si prosejte do mísy, přidejte cukr, špetku soli a citrónovou kůru.
Jakmile kvásek zvětší svůj objem, přidejte ho do mísy ještě spolu s vajíčkem, rozpuštěným máslem a troškou rumu.
Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
Po vykynutí si těsto postupně rozválejte na hada a tvořte menší buchtičky.
Buchtičky pokládejte do sádlem nebo máslem vymazaného pekáčku. 
Jednotlivé buchtičky potírejte rozpuštěným sádlem, aby šly po upečení dobře od sebe.
Buchtičky nechte pod utěrkou ještě asi půl hodinky kynout a pečte ve vyhřáté troubě 
na 180 °C asi 30 minut.
Po upečení potřete ještě horké buchtičky směsí másla a rumu.

Na krém si připravte všechny suroviny.
Smetanu dejte do rendlíku svařit spolu s vyškrabanými semínky z poloviny lusku a cukrem a přihoďte i ten lusk. Jakmile se smetana začne vařit, vypneme ji, vyndáme lusk a necháme na plotně.
Mezitím si rozmíchejte žloutky v mléce.
Ke žloutkové směsi postupně přidávejte naběračku smetany za stálého míchání, aby se vám směs nesrazila.
Pak žloutkovou směs pomalu nalijte do smetany a stále míchejte.
Plotýnku opět zapneme a na mírném ohni za stálého míchání povaříme do zhoustnutí.
Hrnec odstavte a hned podávejte s buchtičkami.

Tip: buchtičky si připravte den dopředu a pak je nechte jen prohřát na páře!

Komentáře

Oblíbené příspěvky