Jablečné kynuté lívance

 


Oblíbená snídaně? Lívance!

Co budeme potřebovat?

300 ml mléka
15 g droždí
30 g cukru
2 vajíčka
špetka soli
240 g polohrubé mouky
2 menší jablka

Postup

Droždí a vajíčka si připravte na linku hodinku předem.
Mléko ohřejte jen tak, aby bylo vlažné. Z části mléka, droždí a lžičky cukru si připravte kvásek (počítejte asi 20 minut)
Ostatní suroviny kromě jablek smíchejte ve větší misce, přidejte zbytek mléka i kvásek a dobře promíchejte.
Těsto nechte hodinu kynout na teplém místě. Ke konci kynutí si nachystejte 2 jablka a nakrájejte je na drobné kostičky.
Do vykynutého těsta zlehka přimíchejte jablka a rozpalte pánev na lívance.
Lívance opékejte na mírném ohni z obou stran dozlatova na trošce oleje (používám většinou řepkový, někdy kokosový)
Podávejte s džemem, vyšlehaným tvarohem a čerstvým ovocem.


Malý tip pro vás!

Jak si dopřát lívance ke snídani bez zbytečného čekání?
Těsto nechte přes noc kynout v lednici a ráno máte napůl vyhráno.
Při přípravě postupujete podobně, jen stačí ohřát část mléka na kvásek a zbytek mléka i surovin můžete nechat studené.
Na fázi kynutí nedáte těsto na teplé místo, ale přikryjete fólií a necháte přes noc kynout v lednici.
Ráno přidejte jablka, promíchejte a opékejte lívance z obou stran dozlatova :)





Komentáře

Oblíbené příspěvky