Kynutý meruňkový koláč s drobenkou a mandlemi
Meruňkový koláč posypaný drobenkou s plátky mandlí voní po celém domě. Šťavnatý koláč upečte jako nedělní moučník nebo jako svačinu na chalupě a užívejte si letní pohodu.
Co budeme potřebovat?
150 ml mléka
150 ml mléka
20 g čerstvého droždí
lžička cukru
300 g hladké mouky
60 g cukru
lžička citrónové kůry
lžíce rumu
špetka soli
90 g rozpuštěného másla
2 žloutky
Na náplň si omyjte a nakrájejte asi kilo meruněk a pokud chcete můžete pod ně přidat i klasickou tvarohovou náplň.
Na drobenku
60 g másla
50 g cukru
1 vanilkový cukr
60 g polohrubé mouky
50 g plátků mandlí
Postup
Suroviny na koláč si připravte na linku asi půl hodinky dopředu, v tomhle případě hlavně droždí a vajíčka.
Mléko lehce ohřejte, ale jen aby bylo vlažné. V misce si smíchejte droždí se lžičkou cukru a přidejte část vlažného mléka. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mělo by to trvat asi 15 až 20 minut.
Do větší hnětací mísy si prosejte mouku, přidejte cukr, špetku soli a citrónovou kůru.
Máslo rozpusťte v menším rendlíku a nechte ho chvíli stranou, aby nebylo příliš horké.
V robotu mějte připravený hnětací hák a zpracujte v něm hladké vláčné těsto. Bude vám to trvat cca 10 minut.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.
Než těsto nakyne, nachystejte si meruňky, omyjte je vlažnou vodou, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky.
Pokud chcete, můžete pod meruňky ještě připravit tvarohovou náplň. Stačí smíchat vaničku tvarohu, 1 vajíčko a cukr podle chuti.
Na drobenku si smíchejte suroviny kromě mandlí a prsty zpracujte v misce. Nakonec do ní přimíchejte plátky mandlí.
Koláčovou formu o průměru 32 cm vymažte máslem a než začnete plnit koláč, zapněte si troubu na 170°C.
Vykynuté těsto vyklepněte do vymazané formy a pomocí prstů ho rozprostřete až do krajů. Navrch poskládejte meruňky (případně pod ně tvarohovou náplň) a posypte drobenkou. Okraje můžete potřít rozšlehaným vajíčkem a pečte ve vyhřáté troubě 30 - 40 minut.
Komentáře
Okomentovat