Dvojctihodné kynuté koláče
Kynuté koláče s dvojí náplní, které se rozplývají na jazyku. Zkuste je upéct a uvidíte, že jedna dávka stačit nebude.
Co budeme potřebovat?
250 g hladké mouky
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
25 g droždí
230 ml mléka
lžička cukru na kvásek
85 g cukru
citrónová kůra
špetka soli
vanilkový cukr
90 g měkkého másla
2 žloutky a vajíčko na potření koláčů
lžíce rumu
Na náplň
250 g tvarohu v kostce
1 vejce
30 g moučkového cukru
lžíce mléka
hrst rozinek namočených v rumu
200 g povidel
skořice
Na drobenku
50 g polohrubé mouky
30 g másla
30 g cukru
Postup
Suroviny si připravte dopředu z lednice, aby máslo stihlo změknout a droždí získalo pokojovou teplotu.
Část mléka zlehka ohřejte a smíchejte se lžičkou cukru a droždím a nechte vzejít kvásek, trvá to cca 20 minut.
Zatím si do mísy prosejte obě mouky, přidejte cukr, citrónovou kůru, sůl a vanilkový cukr.
Jakmile kvásek vytvoří nadýchanou čepici, přidejte ho do mísy spolu se žloutky, rumem a zbytkem mléka.
Teď musíte vypracovat těsto, můžete ručně, což trvá déle nebo pomocí robotu a hnětacího háku.
Jak začnete, přidávejte změklé máslo a zpracujte hladké vláčné těsto. Pomocí robotu bude stačit cca 10 minut
Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu a mezitím si připravte tvarohovou náplň a povidla smíchejte se skořicí.
Suroviny na drobenku smíchejte a prsty zpracujte.
Vykynuté těsto rozdělte na 2 bochánky a každý na 8 dílů. Do každého dílku zabalte lžičku tvarohu a pokládejte spojem dolů na pečicí papír. Koláče nechte ještě 20 minut kynout a zatím si vyhřejte troubu na 170 stupňů.
Do každého koláče teď prsty udělejte důlek a dejte lžičku povidel.
Okraje koláčů potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte drobenkou.
Pečte ve vyhřáté troubě 15-20 minut a nechte na mřížce vychladnout.
Ale co si budeme povídat, nejlepší jsou ještě vlažné :)
Komentáře
Okomentovat