Čokoládový dort



Další narozeninový dort. Rozálka dostala samozřejmě k 1. narozeninám svůj, který si mohla sníst a rozpatlat sama. Pro ostatní jsem pekla tenhle čokoládový dort s malinovým džemem a čerstvým ovocem.

Co budeme potřebovat?

3 vajíčka
120 g cukru
3 lžíce oleje
100 g polohrubé mouky
20 g holandského kakaa

Na krém
200 g smetany ke šlehání (alespoň 31 %)
150 g kvalitní čokolády (použila jsem 70% čokoládu Lindt)
180 g mascarpone

Na dokončení 
malinový džem
500 g jahod
balení malin a borůvek

Postup

Jako první si připravíme základ krému. Smetanu ohříváme v hrnci, jakmile se začne vařit, vypínáme a přidáme na kostičky nalámanou čokoládu. Necháme chviličku stranou a pak už jen metličkou rozmícháme, až se vše krásně spojí. V tuto chvíli necháme čokoládu stranou, aby vychladla a věnujeme se korpusu.

Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny. Směs vám musí znásobit objem, takže vydržte a šlehejte.
Přidejte 3 lžíce oleje a lehce zapracujte do směsi.
Připravíme si mouku a kakao, oboje prosejeme přes sítko a teprve pak ručně vmícháme do směsi vajíček a cukru.
Těsto neudusáme, potřebujeme, aby pořád zůstalo nadýchané.
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou, opatrně do ní přesuneme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 20-25 minut. Pokud si nejste jistí, udělejte test špejlí.

Korpus necháme zcela vychladnout a zatím si nakrájíme ovoce na zdobení a doděláme krém.
Čokoládová hmota už zhoustla a teď ji vyšleháme společně s mascarpone do hladkého krému.

Vše potřebné máme nachystané, korpus rozkrojíme podélně na dvě části a spodní část namažeme malinovým džemem a pomocí stěrky nebo zdobicího sáčku namažeme cca polovinou krému. 
Část jahod nakrájíme na plátky a lehce vmáčkneme do čokoládové vrstvy a ještě potřeme krémem, aby dobře držel horní korpus.
Zbylým krémem potřeme celý dort a vršek poprášíme kakaem.
Teď už zbývá jen ozdobit ovocem, můžete přidat pár lístků máty nebo meduňky.
Hotový dort uložíme do lednice, kde může být klidně do druhého dne, aby se dobře proležel.
Před podáváním vyndáme z ledničky o něco dřív, aby čokoládový krém trochu povolil.




Dort není přeslazený, do krému už žádný cukr nepřidávám, ale servírovat ho můžete třeba se sladkou šlehačkou.
Malý tip nakonec jsou tyhle talířky z řady Costa Nova Pearl, na které vám dávám odkaz. Ze stejné série je i miska s jahodami a momentálně tyhle kousky patří k mým oblíbeným. Jednoduchý čistý styl, kterému čoko dort a čerstvé ovoce sluší :)



Recept vznikl ve spolupráci s Bonami.













Komentáře

Oblíbené příspěvky