Velikonoční jidáše


Co budeme potřebovat?

500g hladké mouky
100g změklého másla
2 žloutky
300ml 12% smetany
100g cukru 
30g droždí
špetka soli
citrónová kůra

1 vejce na potření 
lžíce medu a lžíce másla na dokončení 
    
Jak na to

Všechny suroviny si připravíme z lednice asi hodinku před pečením.
Připravíme si kvásek z poloviny smetany , lžíce mouky, lžíce cukru a droždí.
Mezitím si do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme cukr, špetku soli, citrónovou kůru a nakonec hotový kvásek, zbytek smetany, žloutky a měkké máslo.
Použijeme hnětací hák a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout.
Počítejte s tím, že bude kynout pomaleji než klasické kynuté těsto kvůli tučnější smetaně...

Vykynuté těsto zpracujeme a vyválíme si jednotlivé tvary - fantazii se meze nekladou :)
Necháme na plechu ještě 20 minut kynout a těsně před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme asi 15 minut na 190°C.
Během pečení si rozpustíme lžíci másla a medu a ihned po upečení potřeme směsí hotové jidáše.
Počítejte s tím, že budou lepkavé, ale dodá jim to na chuti a vláčnosti.
Podle tradice se jidáše jedí na Zelený čtvrtek, tak dobrou chuť!


Komentáře

Oblíbené příspěvky