Tvarohové koláče s ovocem
Co budeme potřebovat?
Kvásek: 150 ml mléka, lžičku cukru, lžičku hladké mouky a 15 g droždí
Těsto: 320 g hladké mouky, 50 g cukru, 50 g másla, špetku soli, 1 vejce, 1 žloutek, lžíci rumu, lžičku citrónové kůry
Náplň: 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 20 g cukru, vanilkový cukr, čerstvé nebo mražené ovoce - rybíz, borůvky, maliny
Drobenka: 50 g másla, 50 g krupicového cukru, 70 g polohrubé mouky
Jak na to
Moje oblíbené kynuté koláče...nejlepší byly vždycky od babičky.
Nejdřív si připravíme všechny suroviny z lednice a necháme aspoň půl hodiny na lince.
Mléko si lehce ohřejeme, přidáme lžičku mouky a cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek a jdeme si připravit ostatní suroviny.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, špetku soli a citrónovou kůru.
Asi po 20 minutách přidáme kvásek, vejce, žloutek, rum a rozpuštěné máslo a uhněteme hladké těsto.
Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout až zdvojnásobí objem.
Mezitím si připravte tvarohovou náplň - smíchejte v misce vše dohromady a podle chuti si oslaďte.
V druhé misce si připravte drobenku - máslo s cukrem a moukou prsty propracujeme dohromady.
Nakynuté těsto si rozdělte na 16 kousků. Vytvořte si z nich bochánky a dejte na pečicí papír a nechte ještě asi 20 minut kynout. Troubu si zatím vyhřejte na 175°C.
Bochánky si na plechu pomocí pomoučeného dna skleničky vytvarujte na koláče a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem. Do středu koláče dejte tvarohovou náplň, nasypte pár kuliček ovoce a posypte drobenkou.
Koláče pečte asi 15-20 minut hezky dozlatova a nechte vychladnout.
Komentáře
Okomentovat