Tvarohové koláče s ovocem


Co budeme potřebovat?

Kvásek: 150ml mléka, lžičku cukru, lžičku hladké mouky a 15g droždí
Těsto: 300g hladké mouky, 50g cukru, 50g másla, špetku soli, 1 vejce, 1 žloutek, lžíci rumu,                   lžičku citrónové kůry
Náplň: 250g tvarohu, 1 vejce, 20g cukru, vanilkový cukr, čerstvé nebo mražené ovoce - rybíz,                  borůvky, maliny
Drobenka: 50g másla, 50g krupicového cukru, 70g polohrubé mouky
                                         
Jak na to

Moje oblíbené kynuté koláče...nejlepší byly vždycky od babičky.

Nejdřív si připravíme všechny suroviny z lednice a necháme aspoň půl hodiny na lince.
Mléko si lehce ohřejeme, přidáme lžičku mouky a cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek a jdeme si připravit ostatní suroviny.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, změklé máslo špetku soli a citrónovou kůru.
Asi po 20 minutách přidáme kvásek, vejce, žloutek a rum a uhněteme hladké těsto. Podle potřeby přidejte trošku mléka nebo mouky tak, aby se těsto hezky odlepovalo od mísy.
Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout až zdvojnásobí objem.

Mezitím si připravte tvarohovou náplň - smíchejte v misce vše dohromady a podle chuti si oslaďte.
V druhé misce si připravte drobenku - máslo s cukrem a moukou prsty propracujeme dohromady.

Nakynuté těsto si rozdělte na 14 kousků (budou mít asi 45 gramů). Vytvořte si z nich bochánky a dejte na pečicí papír a nechte ještě asi 20 minut kynout. Troubu si zatím vyhřejte na 170°C.

Bochánky si na plechu pomocí pomoučeného dna skleničky vytvarujte na koláče a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem. Do středu koláče dejte tvarohovou náplň, nasypte pár kuliček ovoce a posypte drobenkou.

Koláče pečte asi 15-20 minut hezky dozlatova a nechte vychladnout.



Komentáře

Oblíbené příspěvky