Rýžový nákyp s broskvemi


Co budeme potřebovat?

300g kulatozrnné rýže
cca 1 litr mléka
špetka soli
lžička skořice
4 vejce
70g másla 
100g třtinového cukru
ovoce - broskve (klidně kompotované), jablka, švestky

                                       
 Jak na to

Jako první si připravíme rýžový základ, aby měl čas vychladnout. Pokud si vzpomente, tak rýži uvařte klidně den předem.
Do hrnce na mléko vsypeme rýži a špetku soli a přidáme asi 0,5 litru mléka.
Vaříme na mírném ohni a postupně doléváme mléko, dokud nezískáte měkkou krémovou rýži.
Necháme ji vychladnout a chystáme další suroviny.

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky a z bílků vyšleháme tzhý sníh.
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a postupně po jednom přidáváme žloutky, až získáme hladký krém.
Žloutkový krém vmícháme do rýžové kaše a nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků.
Polovinu kaše navrstvíme do vymazaného a kokosem vysypaného pekáčku, poklademe broskvemi (nebo třeba jablky a rozinkami) a zasypeme skořicí.
Navrch dáme druhou polovinu rýže a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Pokud by povrch hodně tmavnul, teplotu stáhněte cca na 160°C.
Vnitřek nákypu nesmí být vysušený :)
Rýžový nákyp můžete podávat politý sirupem nebo ovocnou šťávou.














Komentáře

Oblíbené příspěvky