Rýžový nákyp se švestkam


Co budeme potřebovat?

300 g kulaté rýže Menu Gold
cca 1 litr mléka
špetka soli
vanilkový cukr
5 vajíček
120 g másla 
100g krupicového cukru cukru
švestky
                                       
 Jak na to

1/2 litru mléka dáme vařit do hrnce na mléko. Vařím v něm kaši nejraději, protože se nepřipaluje.
Rýži propláchněte a vsypte do horkého mléka. Přidejte špetku soli, pomalu vařte a postupně přidávejte druhou polovinu mléka.
Jakmile je rýže ale dente, vmíchejte do ní 50 g másla a vanilkový cukr.
Rýži přesuňte do větší mísy a za občasného míchání nechte vychladnout.

Zatím si připravte a vypeckujte švestky. Nakrájejte je na půlky. Formu nebo pekáček si vymažte máslem a vysypte strouhankou. Já jsem použila formu o průměru 24 cm.

Vajíčka si rozdělte na žloutky a bílky si dejte stranou 2, které budeme potřebovat až na konci a 3 bílky budou patřit do nákypu. (Pokud nechcete sněhovou čepici, dejte všech 5 bílků najednou).
70 g másla šlehejte s cukrem do nadýchané pěny a postupně do ní zapracujte rýžovou kaši.
Nakonec zlehka vmíchejte sníh ze 3 (nebo 5) bílků a polovinu hmoty přesuňte do formy.
Navrch naskládejte švestky a zakryjte druhou polovinou hmoty.
Nákyp pečte na 170 °C dozlatova asi 50 minut... záleží na výšce nákypu.

Pokud jste si nechali bílky na sněhovou čepici, tak 10 minut před koncem pečení vyšlehejte 2 bílky do sněhu a pak do něj zapracujte 60 g moučkového cukru.
Bílkový sníh rozetřete na nákyp a pečte ještě 10 minut nebo na chvilku použijte funkci grilu.




















Komentáře

Oblíbené příspěvky