Tvarohové kynuté buchty


Co budeme potřebovat?

Na těsto: 
500g hladké mouky, 60g cukru, 60g másla, 1 vejce a 1 žloutek, 30g droždí, špetka soli, 1/4l mléka, citrónová kůra z 1/2 citrónu a vanilka, trochu sádla a másla na potírání buchet
               
Náplň:
500g tvarohu, 50g rozinek, lžíce cukru, 1 vejce                                         
Jak na to

Na vláčné kynuté buchty budete potřebovat dostatek času a kvalitní suroviny. Předem si připravíme droždí a vejce z lednice, abychom je do těsta nedali studené.
Mouku prosijeme přes síto, aby byly buchty hezky nadýchané.
Do menšího hrnce si nalijeme mléko, lehce ohřejeme, přidáme lžíci cukru a droždí. Promícháme vidličkou a necháme vzejít kvásek.
Do mísy s moukou nasypeme cukr, špetku soli, semínka vanilky (asi 1/4 lžičky) a citrónovou kůru.
Jakmile je hotový kvásek, rozpustíme si máslo (pozor, aby nebylo horké) a přidáme ho spolu s jedním celým vejcem a jedním žloutkem do těsta.
Pomocí hnětacího háku a robotu vypracujeme hladké a vláčné těsto. V ruce to bude chtít mnohem více práce, hněteme alespoň 10 minut :)
Hotové těsto dáme vykynout na teplé místo a čekáme cca hodinku.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň - rozinky si předem namočníme do rumu nebo alespoň do trošky vody. Půl kila tvarohu smícháme se lžící cukru (podle chuti si přidejte), jedním vajíčkem a přidáme rozinky, které jsme slili z nálevu.

Těsto nám v míse krásně kyne a zhruba po hodině ho znovu prohněteme vařečkou a necháme znovu asi 1/2 hodiny kynout.

Tak a konečně jdeme na samotné buchty :) Pekáček nebo jinou formu si potřeme sádlem a trochu si necháme stranou na potírání buchet, aby se neslepily.
Těsto si na pomoučeném vále odkrajujeme lžící a prsty vytvoříme placku, na kterou dáme asi lžíci náplně (podle velikosti) a prsty spojíme těsto okolo náplně, aby nám nikde nevytekla.
Buchty pokládáme na pekáč a potíráme sádlem.
Hotové buchty necháme ještě asi 20 minut kynout a pečeme ve vyhřáté troubě na na 170°C dozlatova.
Před podáváním posypeme cukrem a možná vám vydrží i do druhého dne :)












Komentáře

Oblíbené příspěvky