Tvarohové kynuté buchty
Na těsto:
500 g hladké mouky
60 g cukru
60 g změklého másla
1 vejce a 1 žloutek
30 g droždí
špetka soli
250 ml mléka
citrónová kůra z 1/2 citrónu
vanilkový cukr
Náplň:
500 g měkkého tvarohu (v kostce)
Máslo a sádlo na potření buchet (přípdně rum)
Náplň:
500 g měkkého tvarohu (v kostce)
50 g rozinek (namočte předem do trošky rumu)
lžíce moučkového cukru nebo podle chuti víc
1 vejce
1-2 lžíce mléka
Jak na to
Na vláčné kynuté buchty budete potřebovat dostatek času a kvalitní suroviny. Předem si připravíme droždí a vejce z lednice, abychom je do těsta nedali studené.
Mouku prosejeme přes síto, aby byly buchty hezky nadýchané.
Do menšího hrnce nalijeme část mléka, lehce ohřejeme, přidáme lžíci cukru a droždí. Promícháme vidličkou a necháme vzejít kvásek.
Do mísy s moukou nasypeme cukr, špetku soli, vanilkový cukr a citrónovou kůru.
Jakmile je hotový kvásek, přidáme ho spolu s jedním celým vejcem a jedním žloutkem, máslem a zbytkem mléka do těsta.
Pomocí hnětacího háku a robotu vypracujeme hladké a vláčné těsto. V ruce to bude chtít mnohem více práce, hněteme alespoň 10 minut :)
Hotové těsto dáme vykynout na teplé místo a čekáme cca hodinku.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň - rozinky si předem namočíme do rumu nebo alespoň do trošky vody. Půl kila tvarohu smícháme se lžící cukru (podle chuti si přidejte), jedním vajíčkem a přidáme rozinky, které jsme slili z nálevu.
Těsto nám v míse krásně kyne a zhruba po hodině ho znovu prohněteme vařečkou a necháme znovu asi 1/2 hodiny kynout.
Tak a konečně jdeme na samotné buchty :) Pekáček nebo jinou formu si potřeme sádlem a trochu si necháme stranou na potírání buchet, aby se neslepily.
Těsto si na pomoučeném vále odkrajujeme lžící a prsty vytvoříme placku, na kterou dáme asi lžíci náplně (podle velikosti) a prsty spojíme těsto okolo náplně, aby nám nikde nevytekla.
Jak na to
Na vláčné kynuté buchty budete potřebovat dostatek času a kvalitní suroviny. Předem si připravíme droždí a vejce z lednice, abychom je do těsta nedali studené.
Mouku prosejeme přes síto, aby byly buchty hezky nadýchané.
Do menšího hrnce nalijeme část mléka, lehce ohřejeme, přidáme lžíci cukru a droždí. Promícháme vidličkou a necháme vzejít kvásek.
Do mísy s moukou nasypeme cukr, špetku soli, vanilkový cukr a citrónovou kůru.
Jakmile je hotový kvásek, přidáme ho spolu s jedním celým vejcem a jedním žloutkem, máslem a zbytkem mléka do těsta.
Pomocí hnětacího háku a robotu vypracujeme hladké a vláčné těsto. V ruce to bude chtít mnohem více práce, hněteme alespoň 10 minut :)
Hotové těsto dáme vykynout na teplé místo a čekáme cca hodinku.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň - rozinky si předem namočíme do rumu nebo alespoň do trošky vody. Půl kila tvarohu smícháme se lžící cukru (podle chuti si přidejte), jedním vajíčkem a přidáme rozinky, které jsme slili z nálevu.
Těsto nám v míse krásně kyne a zhruba po hodině ho znovu prohněteme vařečkou a necháme znovu asi 1/2 hodiny kynout.
Tak a konečně jdeme na samotné buchty :) Pekáček nebo jinou formu si potřeme sádlem a trochu si necháme stranou na potírání buchet, aby se neslepily.
Těsto si na pomoučeném vále odkrajujeme lžící a prsty vytvoříme placku, na kterou dáme asi lžíci náplně (podle velikosti) a prsty spojíme těsto okolo náplně, aby nám nikde nevytekla.
Pokud chcete buchty pěkně stejné, dejte si práci s vážením těsta :)
Buchty pokládáme na pekáč a potíráme sádlem.
Hotové buchty necháme ještě asi 20 minut kynout a pečeme ve vyhřáté troubě na na 170°C dozlatova.
Hned po vytažení z trouby buchty potřete rozpuštěným máslem (s rumem) a pocukrujte.
Buchty pokládáme na pekáč a potíráme sádlem.
Hotové buchty necháme ještě asi 20 minut kynout a pečeme ve vyhřáté troubě na na 170°C dozlatova.
Hned po vytažení z trouby buchty potřete rozpuštěným máslem (s rumem) a pocukrujte.
Komentáře
Okomentovat