Domácí celozrnné housky
Co budeme potřebovat?
350g celozrnné špaldové mouky
150g hladké mouky
30g čerstvého droždí
300ml mléka
2 lžíce rozpuštěného sádla (nebo másla)
1 lžička cukru
1 lžíčka soli
1 žloutek
vajíčko na potření a mák nebo sezamová semínka
Jak na to
V míse smícháme 2 lžíce mouky, cukr, droždí a 100ml vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek tak, aby se tvořili bublinky.
Přidáme zbytek mouky, mléka a přidáme lžičku soli, rozpuštěné sádlo a žloutek.

Vykynuté těsto rozdělíme asi na 12 dílů nebo podle toho, jak chcete velké housky :)
Každý kousek vyválíme na 3 prameny a upleteme housky.
Housky vyskládáme na pečící papír a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C a rozšleháme jedno vajíčko, kterým budeme housky potírat.
Vykynuté housky potřeme vajíčkem a posypeme mákem, sezamem nebo třeba hrubozrnnou solí.
Pečeme 15-20 minut dozlatova a hotové je necháme vychladnout na mřížce.
Nejlepší jsou ještě vlažné s vrstvou farmářského másla nebo čerstvého sýra s ředkvičkami, ale jsou výborné i druhý den na svačinu do školy.
Komentáře
Okomentovat