Domácí housky s celozrnnou moukou


Oblíbené domácí pečivo s trochou celozrnné špaldové mouky.

350 g hladké mouky
150 g celozrnné špaldové mouky
30 g čerstvého droždí
300 ml vlažné vody
2 lžíce sádla (asi 60 g)
1 lžička cukru
1 lžička soli - cca 11 g
vajíčko na potření a mák nebo sezamová semínka
                                       
 Jak na to

Do větší mísy si odvažte mouky (z hladké odeberte lžíci do kvásku). 

V menší misce smíchejte lžíci mouky, cukr, droždí a 100 ml vlažné vody. Nechte vzejít kvásek tak, aby se tvořili bublinky.

K mouce zatím přidejte sůl a jakmile je kvásek připravený, přidejte ho také. Nakonec do mísy patří sádlo a zbytek vody. Suroviny zpracujte ručně nebo přenechte práci hnětacímu háku.
Hladké těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout, dokud neznásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte asi na 9 kousků o váze cca 100 g. Každý kousek vyválejte na 3 prameny a upleťte housky.
Housky vyskládejte na pečicí papír a nechte ještě asi 20 minut kynout.
Mezitím si předehřejte troubu na 200°C a rozšlehejte jedno vajíčko, kterým budete housky potírat.
Vykynuté housky potřete vajíčkem a posypte mákem, sezamem nebo třeba hrubozrnnou solí.
Pečte 20 až 25 minut dozlatova a hotové je nechte vychladnout na mřížce.

Nejlepší jsou ještě vlažné s vrstvou čerstvého másla nebo čerstvého sýra s ředkvičkami, ale jsou výborné i druhý den na svačinu do školy.









Komentáře

Oblíbené příspěvky