Velikonoční mazanec


Jeden z velikonočních receptů, který děláme, je tenhle mazanec s rozinkami a mandlemi. A jak jsem slíbila, recept na něj dávám i sem. Rozinky můžete předem namočit do rumu nebo jako já do jablečného moštu a mouku přesijte přes síto, bude tak výsledek o zase o něco lepší.

Co budeme potřebovat?

400g hladké mouky
200g mletých ovesných vloček
mletá vanilka
špetka soli
1/4 l mléka
kostka droždí
2 vejce
120g másla
rozinky, plátky mandlí, citrónová kůra
vejce na potření


Jak na to

Oddělíme si část mléka, lehce ohřejeme a přidáme cca 20g cukru a rozdrobíme kostku droždí.
Necháme vzejít kvásek a začneme chystat další suroviny.
Do mísy prosijme hladkou mouku, přidáme mleté ovesné vločky, zbytek cukru, na špičku nože vanilky, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli.
V rendlíku si rozpustíme máslo a vedle v misce si rozšleháme dvě vejce.
K suchým surovinám přidáme zbytek mléka, kvásek a vejce a vařečkou nebo za pomoci hnětacího háku spojíme všechny suroviny dohromady a vytvoříme hladké těsto.
Těsto necháme na teplém místě asi hodinu kynout a mezitím si připravíme plátky mandlí a rozšleháme jedno vejce, které použijeme na potření mazance.
Na pomoučený vál vyklopíme těsto a zapracujeme do něj rozinky, ze kterých jsme slili mošt (nebo rum), ale klidně podle hustoty těsta můžeme lžíci rumu do těsta taky přidat :)
Rukama vytovoříme bochánek, který necháme na plechu ještě asi 20 minut kynout a vyhřejeme troubu na 200°C.
Bochánek potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandí.
Pečeme na 200°C asi jen 10 minut a stahujeme teplotu na 160°C a pečeme cca 30 minut.
Jestli je mazanec hotový vyzkoušejte špejlí a nechte vychladnout.
Já ho mám ráda namazaný máslem a domácí marmeládou, ale fantazii se meze nekladou :)






Komentáře

Oblíbené příspěvky