Velikonoční mazanec
A když vám kousek zbyde, udělejte si ke snídani francouzský toust s ovocem a šlehačkou.
Co budeme potřebovat?
450 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
vanilkový cukr
Co budeme potřebovat?
450 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
vanilkový cukr
120 g cukru krupice
špetka soli
250 ml mléka
1/2 kostky droždí
1 vajíčko a 1 žloutek
120 g povoleného másla
rozinky namočené ve 2 lžících rumu
špetka soli
250 ml mléka
1/2 kostky droždí
1 vajíčko a 1 žloutek
120 g povoleného másla
rozinky namočené ve 2 lžících rumu
plátky mandlí, citrónová kůra
vejce na potření
Jak na to
Mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru.
Část mléka ohřejte, přidejte lžičku cukru a droždí a nechte vzejít kvásek.
Jak na to
Mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru.
Část mléka ohřejte, přidejte lžičku cukru a droždí a nechte vzejít kvásek.
K mouce přidejte zbytek mléka, vajíčko, žloutek, kvásek, rozinky i s rumem a povolené máslo.
Teď vypracujte hladké těsto. Pokud děláte ručně, zabere vám to určitě víc času a hodně sil. V robotu počítejte s hnětením alespoň 10 minut.
Dobře vypracované nelepivé těsto nechte na teplém místě asi hodinku kynout.
Vykynuté těsto zpracujte na vále a vypracujte bochánek nebo si rozdělte těsto na 4 stejné díly a vyrobte zapletený mazanec.
Návod na pletení najdete na instagramu @trivkuchyni.
Mazanec nechte ještě dalších asi 30 minut kynout, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.
Pokud máte bochánek, nařízněte ve středu křížek ostrým nožem nebo žiletkou.
Péct dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a po 10 minutách stáhněte teplotu na 160 °C a pečte ještě 35 až 45 minut.
Hotový mazanec nechte vychladnout na mřížce a pak už servírujte podle svých chutí.
Komentáře
Okomentovat