Slaný koláč se špenátem a cherry rajčaty


Místo sladkého koláče mám pro vás oblíbený recept na slaný koláč se špenátem a cherry rajčaty.
Recept vznikl v milé spolupráci s Russell Hobbs.

Co budeme potřebovat?

Na těsto                                                                 
280 g hladké mouky
140 g másla 
větší špetka soli
5 až 7 lžic studené vody

Na náplň
100 g slaniny
1/2 cibule
stroužek česneku
125 g baby špenátu
cherry rajčata
2 vajíčka
250 ml smetany ke šlehání
150 g čedaru
sůl a pepř

Jak na to

Mouku, studené máslo a sůl zpracujte na drobenku a postupně přidávejte studenou vodu, doku nevznikne kompaktní těsto.
To zabalte do fólie a nechte aspoň hodinu v lednici. Teď těsto vyválejte do koláčové formy o průměru 28 cm a lehce ho do ní natlačte. Formu vraťte do lednice a nechte dalších 20 minut chladit.

Mezitím si nakrájejte slaninu, cibuli a česnek na menší kostičky, špenát párkrát překrojte nožem.
Smetanu, vejce a 3/4 nastrouhaného čedaru smíchejte v misce, osolte a opepřete. Se solí opatrně, jelikož slanina vám také přidá na chuti.
Slaninu restujte na pánvi, dokud se trochu nevyškvaří, přidejte cibulku, česnek a nakonec špenát a nechte ho lehce zavadnout.

Troubu si zapněte na 200 °C, těsto vyndejte z lednice, dno propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a nasypte fazole nebo keramické kuličky na zatížení. Ve vyhřáté troubě pečte těsto takhle přikryté asi 15 minut a pak ještě na 10 minut odkryjte.

Na předpečený korpus rozmístěte špenát, přelijte smetanovou směsí a posypte zbytkem sýru.
Cherry rajčátka libovolně rozmístěte a lehce vmáčkněte do náplně.
Pečte ještě dalších 20 minut, dokud není náplň zlatavá a propečená.


Komentáře

Oblíbené příspěvky