Pórkový quiche s žampiony


Místo sladkého koláče mám pro vás slíbený recept na pórkový koláč s žampiony - quiche.
Základem je křupavé těsto a náplň zasypaná dobrým sýrem a upečená dozlatova.
Skvělě se hodí jako občerstvení pro návštěvu nebo klidně na rodinnou večeři.

Co budeme potřebovat?

Na těsto                                                                 
280g hladké mouky
140g másla 
špetku soli
vodu

Na náplň
1 menší pórek
4 žampiony
2 vejce
smetanu na šlehání
150g čedaru
sůl, pepř, mletý kmín
máslo - nejlépe přepuštěné


Jak na to

Nejdřív si připravíme těsto na koláč - mouku, máslo a špetku soli rukama zpracujeme a vytvoříme "drobenku". Přidáme cca 7-8 lžic studené vody a rychle zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v lednici odpočívat.
Připravte si koláčovou formu a těsto vyválejte do kruhu tak, aby formu přesahoval a lehce ho do ní natlačte. Takto připravené těsto nechte ještě asi 20 minut chladit.

Teď si připravíme náplň - pórek nakrájíme na proužky a žampiony oloupeme a taky pokrájíme na plátky. Na přepuštěném másle postupně orestujeme pórek a žampiony.
V míse si rozmícháme smetanu, vejce a polovinu nastrouhaného sýra. Osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín a vmícháme pórek a žampiony.

Troubu si vyhřejeme na 200°C, vyndáme těsto z lednice a propícháme dno vidličkou, aby měl kudy ucházet vzduch. Přikryjeme to celé pečícím papírem a zatížíme fazolemi - pečeme asi 15 minut a pak papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 10 minut, aby těsto trochu zhnědlo.
Pokud máte pocit, že vám to hnědne hodně, snižte o něco teplotu.

Na předpečený korpus lžící urovnáme náplň a posypeme druhou částí nastrouhaného čedaru.
Pečeme v troubě ještě asi 20 minut, dokud není náplň propečená a sýr nemá zlatavý povrch.

Nechte koláč vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.



Komentáře

Oblíbené příspěvky