Domácí loupáky


Vůně čerstvě upečených loupáků, másla a domácí marmelády, to je takový náš víkendový sen.
I když mnohem častěji je upeču večer předem, abychom ráno nemuseli čekat na kynutí těsta.
Doufám, že budou chutnat i vám!

Co budeme potřebovat?

220 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
50 g cukru + 1 lžičku cukru na kvásek
50 g rozpuštěného másla
špetku soli
citrónovou kůru
15 g droždí
150 ml mléka
1 vajíčko

na dokončení 1 vajíčko a celý mák

Jak na to

V menší misce promíchejte droždí, lžičku cukru a přidejte část vlažného mléka. Nesmíte mít mléko příliš horké, droždí by pak už správně nefungovalo. Kvásek nechte pracovat asi 15 minut a mezitím si připravte další suroviny.
Do větší mísy prosejte obě mouky, přidejte cukr, sůl a citrónovou kůru.

Máslo si v rendlíku rozpusťte a nechte stranou, aby nebylo příliš horké. Jakmile mám kvásek hotový, přidáme ho do mísy spolu se zbytkem mléka, vajíčkem a máslem.
Suroviny zpracujeme a hněteme alespoň 10 minut pomocí robotu, dokud nezískáme hladké vláčné těsto.
Hotové těsto necháme na teplém místě asi hodinu kynout a pak na pomoučeném vále tvarujeme rohlíky nebo jiné tvary jako uzlíky nebo šnečky.
Loupáky nechte na plechu ještě 20 minut kynout a zatím si vyhřejte troubu na 180°C.
Než loupáky poputují do trouby, potřete je rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem.
Pečte je asi 15 až 20 minut dozlatova a pak je nechte aspoň trochu vychladnout :)
Nejlepší jsou ještě teplé s čerstvým máslem!





Komentáře

Oblíbené příspěvky