Domácí loupáky




Kynutého těsta jsem se vždycky bála a začátky pečení byly děsné. Na babiččiny buchty jsem rozhodně neměla, těmi mými prvními by se daly zatloukat hřebíky :) Chce to cvik a trpělivost a z hnětení těsta bolí ruka, ale výsledek pak stojí za to. A za čerstvé loupáky s máslem nebo marmeládou vás doma budou milovat.


Co budeme potřebovat?

300ml mléka
100g másla
100g třtinového cukru
1 vejce
špetka soli, citrónová kůra nebo vanilka
1/2 kostky droždí
400g hladké mouky (míchám s celozrnnou)
200g polohrubé mouky
vejce a mák na dokončení


Jak na to

Loupáky většinou peču z poloviční dávky, protože z 600g mouky jich je opravdu hodně.
Mléko mírně ohřejeme a přidáme asi dvě lžičky cukru a půlku droždí. Necháme vzejít kvásek a nachystáme si další suroviny.
Mouku prosijeme do mísy, přídáme špetku soli, najemno nastrouhanou kůru z půlky citrónu, zbytek cukru a případně špetku vanilky.
Jak nám kvásek začne pracovat, přidáme ho do mísy spolu s rozpuštěným máslem a vejcem.
Pokud nemáte robota, musíte použít vlastní sílu a poctivě hníst těsto alespoň 10 minut.
Já už naštěstí pár měsíců používám nový stroj od Ety, který jsem dostala k narozeninám :) takže ruce jsou ušetřeny.
Hotové těsto necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
Rozpálíme si troubu asi na 200°C a v misce rozšleháme jedno vejce se lžící vody, které použijeme na potírání.
Na pomoučeném vále z těsta vytvoříme rohlíčky nebo jiné tvary - dyž spěchám dělám jen takové uzle a hned je odkládám na pečící papír.
Necháme je ještě na plechu asi 10 minut kynout a poté potřeme vejcem a posypeme celým mákem.
Pečeme v troubě cca 15 minut, pokud máte pocit, že se pálí, klidně pečte na nižší teplotu.
Po vytažení necháme chvíli vychladnout a nejlepší jsou ještě teplé potřené máslem.






Komentáře

Oblíbené příspěvky