Mechový špenátový dort

 



Naše oblíbená verze narozeninového dortu. Krásnou zelenou barvu získá díky špenátu, ale zeleninové chuti se bát nemusíte. Nejraději máme s krémem z mascarpone a čerstvým ovocem. Vzhledem k tomu, že kluci mají narozeniny v únoru je zrovna to ovoce největší oříšek :)

 Co budeme potřebovat?

3 vajíčka
160 g cukru krupice
125 g baby špenátu
8 lžic oleje
180 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva

Na krém
500 g mascarpone
350 ml smetany ke šlehání
vanilkový cukr
moučkový cukr podle chuti
ovoce na ozdobu - maliny, jahody, borůvky, případně na dozdobení můžete použít jedlé květy

Džem na promazání dortu

Postup

Celá vejce dejte šlehat balónovou metlou nebo ručním šlehačem do nadýchané pěny. Směs vám opravdu musí znásobit objem a je krásně hladká a nadýchaná.
Mezitím si v blenderu nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte špenát s olejem dohladka.
Špenátovou směs zlehka vmíchejte do vaječné směsi. Prosejte mouku s práškem do pečiva a opět zlehka promíchávejte. Nechcete, aby těsto začalo ztrácet na objemu.
Těsto přesuňte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.

Dortový korpus nechte před další úpravou dobře vychladnout.

Na krém vyšlehejte mascarpone, smetanu, vanilkový cukr a podle chuti moučkový cukr. Šlehejte dotuha, aby krém držel, ale ke konci dávejte pozor, ať krém nepřešleháte :)

Vršek korpusu pak odkrojte a nechte stranou na zdobení. Zbytek dortu rozkrojte napůl.
První část potřete džemem a pak první částí krému. Do krému lehce vtlačte ovoce nakrájené nadrobno. Vy nechte jen okraje, kde si můžete pomocí zdobicího sáčku udělat kruh. Pokud je potřeba zarovnejte ještě trochou krému.
Přiklopte druhou část korpusu, opět potřete džemem a přidejte zbytek krému. Dort nožem potřete i dokola. Část korpusu, který jste si nechali stranou rozdrobte a pokryjte dort "mechem"
Vrch dortu ještě ozdobte malinami a borůvkami, lehce je zatlačte.



  

Komentáře

Oblíbené příspěvky