Jablečný koláč
Co budeme potřebovat?
Na těsto:
175g hladké mouky, 85g másla, 50g, třtinového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 3 lžíce vody
Náplň:
3 jablka, 30g másla, šťáva z půlky citrónu, 15g javorového sirupu (nebo medu), 100ml
smetany ke šlehání, 1 vejce, 50g třtinového cukru, vanilkový lusk (nebo vanilka z DM
drogerie)
Jak na to
Začneme přípravou těsta, které potřebujeme nechat odležet v chladu. Mouku propracujeme s máslem, cukrem a špetkou soli. Do "drobenky" přidáme 1 žloutek a podle potřeby cca 3 lžíce studené vody.
Vypracujeme hladké těsto a necháme v ledničce alespoň hodinu odpočinout.

Těsto vyválíme, dáme do kulaté formy a vtlačíme prsty do krajů. Celé necháme ještě v lednici a rozehřejeme troubu na 200°C.
Mezitím si připravíme náplň - v rendlíku si rozpustíme máslo, citrónovou šťávu a javorový sirup. Jablka pokrájíme na plátky a naskládáme na koláč.
Přelijeme směsí másla a sirupu a dáme péct na 10-15 minut.
Teplotu stáhneme na 175°C.
V misce si zatím rozšleháme vejce, smetanu, třtinový cukr a 1/4 lžičky vanilky. Směs nalijeme na koláč a pečeme ještě 15-20 minut, aby byla směs tuhá.
Můžeme servírovat se šlehačkou nebo zakysanou smetanou, ale výborný je i samotný.
Komentáře
Okomentovat