Letní piškotový dort


Co budeme potřebovat?

Na korpus
4 vejce rozdělené na bílky a žloutky
80g cukru krupice
80g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva

Náplň                                                         
100g čerstvého sýra - lučina                            
1 mascarpone   
100ml smetany ke šlehání                                  
50g moučkového cukru
jahodová (nejlépe domácí) marmeláda
třešně nebo jiné ovoce
kokosové plátky
použila jsem na ozdobu lyofilizované brusinky                                       

 Jak na to

Dort se skládá z pár surovin, kterým je ale potřeba věnovat péči, aby vznikl nadýchaný piškotový dort.
Bílky si připravíme a vyšleháme tuhý sníh, aby nám piškot nespadl.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny tak, že znásobí svůj objem.


 Zapneme troubu na 170°C a připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Lepší je vymazat jen dno, těsto se pak přichytí na okraj formy a po vytažení z trouby "nespadne"
Do nadýchaných žlotků vmícháme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně a lehce zapracujeme tuhý sníh.
Těsto nalijeme do formy a opatrně vložíme do trouby.
Pečeme dozlatova a cca prvních 15 minut neotvíráme troubu, až ke konci můžeme zkontrolovat špejlí, jestli je upečený.
Hotový korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme mascarpone s lučinou a moučkovým cukrem a vyšleháme se 100ml smetany do hladkého krému.


Vychladlý korpus rozřízneme a spodní část namažeme jahodovou marmeládou a polovinou krému.
Přiklopíme druhou část a navrstvíme druhou polovinu krému navrch.
Ozdobíme třešněmi nebo jiným letním ovocem a ozdobíme plátky kokosu.
Podle chuti ozdobte nastrouhanou čokoládou, mandlemi, prostě tím, co máte rádi :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky