Chřestové risotto


Jednoduchých a dobrých receptů není nikdy dost. Je pravda, že vývar je potřeba připravit předem, ale samotné rizoto už netrvá dlouho. Zrovna jsem měla hotový kuřecí vývar, ale použít můžete i zeleninový. Připravte si k tomu parmazán nebo pecorino a čerstvý zelený chřest.

Na 4 porce

500g zeleného chřestu
240g rýže Arborio nebo Carnaroli
1 cibule
olivový olej
sůl, pepř
60g sýru Pecorino
60g másla
0,5l vývaru

Jak na to

Nejdřív si připravíme chřest (ale stihnete to i během vaření rýže). Tvrdé a zdřevnatělé konce stonků odlomíme a pokud je potřeba tak ještě konce oloupeme. Nakrájíme chřest na kousky cca 1cm velké, hlavičky můžeme nechat na ozdobu trochu delší. V hrnci necháme přijít k varu vodu a osolíme. Chřest necháme vařit cca 4-5 minut a hned zchladíme ve studené vodě, aby zůstal pěkně zelený a křupavý.
A jdeme na rizoto...Cibulku si nakrájíme najemno a na olivovém oleji ji necháme zesklovatět.
Přisypeme rýži a ještě chvíli restujeme. Vývar, který jsme si předem připravili, začneme postupně přilévat do hrnce a na mírném ohni vaříme rýži do stavu ale dente. Podle potřeby přidáváme vývar a mícháme do krémové podoby.
Ke konci vaření přidáme nastrouhaný sýr a máslo na zjemnění, pepř a podle chuti osolíme. Část chřestu vmícháme do rizota, ale už nevaříme a co nejdříve podáváme ozdobené hlavičkami chřestu a pecorinem či parmazánem.
Dobrou chuť :)




Komentáře

Oblíbené příspěvky