Dýňové placičky


Dýňová polévka je klasika a recept na dýňové lívance už máte na blogu taky. Dnes mám pro Vás tyhle slané dýňové placky s římským kmínem a jogurtovým dipem. Hodí se k večeři a když zbydou zabalte je do krabičky na druhý den do práce...jen to pak nepřehánějte s česnekem :)

Co budeme potřebovat?

150g uvařené nebo pečené máslové dýně
1 vejce
sůl, pepř
římský kmín
majoránka
stroužek česneku podle chuti
lžíce chia semínek
ovesné vločky 
celozrnná mouka

Jogurtový dip 
1 bílý jogurt
česnek
sůl, pepř,
citronová šťáva 
červená cibule na ozdobu


Jak na to

Nejdřív si připravíme bílý jogurt (nebo zakysanou smetanu) a ochutíme ho solí, pepřem, kapkou citronové šťávy a případně čerstvými bylinkami, pokud máme k dispozici. Prolisujeme stroužek česneku a necháme v lednici odpočívat, aby se chutě propojili.

Teď si nachystáme "těsto" na placky...do misky rozmačkáme vidličkou dýni a přidáme vejce, chia semínka, prolisujeme stroužek česneku (nebo dva :) a ochutíme solí, pepřem, římským kmínem a majoránkou. Jestli máte doma zásobu bylinek, přidejte hrst koriandru nebo petrželky.
Promícháme a přidáme dvě lžíce jemných ovesných vloček.
Necháme je chvíli odležet, aby nasákly tekutinu a pak teprve přidáváme celozrnnou mouku.
Chceme docílit toho, aby těsto drželo (jako na bramboráky), ale zároveň to nepřeháníme, ať z toho nemáme moučnou hroudu.
Rozpálíme si pánev a potřeme sádlem nebo řepkovým olejem a lžící tvoříme placky. Plamen stáhneme, aby mělo těsto čas se propéct, ale nepřipálilo se.
Otočíme a opečeme z druhé strany...
Placičky podávejte s jogurtovým dipem a červenou cibulkou, připravte si třeba zeleninový salát a užívejte si rodinnou večeři :)







Komentáře

Oblíbené příspěvky